Gazetecilik

Gazetecilik 101: Gazetecilik, Muhabirlik, Editörlük ve Haber Türleri

Gazetecilik 101: Gazetecilik, Muhabirlik, Editörlük ve Haber Türleri

Gazetecilik, toplumun bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve eğlendirilmesi gibi amaçlarla haberlerin toplanması, düzenlenmesi ve yayınlanması işidir. Gazetecilik, insanların güncel olaylar hakkında bilgi edinmelerini sağlar ve toplumun bilinçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, demokrasinin dördüncü büyük gücü olarak, kamuoyu oluşturma işlevine de sahiptir. 

Gazetecilik Aktörleri

Gazeteci, haberleri toplayan, yazan ve yayınlayan kişidir. Gazeteciler, haberleri araştırır, kaynaklarla görüşür ve haberleri yazarak okuyuculara sunar. Muhabir, gazetecinin sahadaki temsilcisi, yani sokakta haber toplayan kişidir. Muhabirler, haberleri yerinde araştırır, haberleşecek olay ile alakalı aktörler ile (Olayı yaşayan kişiler, olay sırasında bölgede bulunan kişiler, bu olaydan etkilenen kişiler gibi) konuşur, olay yeri görsel/ görsel-işitsel olarak dökümante eder ve olayı 5N1K’ya (Ne, nerede, nasıl, neden, ne zaman ve kim) uygun olarak haberleştirir.

Editör ise, gazeteciler tarafından yazılan haberleri, bulunulan basın kuruluşunun yayın politikasına göre düzenleyen ve yayına hazırlayan kişidir. Bir editör, ayrıca haberlerin doğruluğunu, tarafsızlığını ve dil kurallarına uygunluğunu da kontrol etmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir noktadan bahsetmek gerekirse, haber maliyetleri sebebi ile haber ajansları hariç çoğu medya kuruluşu muhabirleri işe almaz. Bunun yerine, haberleri kendi yayın politikalarına göre düzenleyecek editörler ile çalışırlar.

gazetecilik egitimi e1520326618448 - Culture and Others - https://www.cultureandothers.com/gazetecilik-nedir-gazetecilik-101/
Gazetecilik eğitimi

Haber Türleri

Haberler, içeriğine göre farklı türlere ayrılır. Örneğin, siyasi haberler siyasetle ilgili olayları, ekonomi haberleri ekonomik gelişmeleri, spor haberleri futbol, voleybol, basketbol gibi çeşitli spor dallarının müsabakalarını, transfer dönemlerinde gerçekleşen oyuncu hareketliliğini, bunların finansal yüklerini, yurt içi ve yurt dışı spor federasyonlarının kararları gibi başlıkları konu alır. Magazin haberleri ünlülerin yaşamları ve dahil oldukları projeler ile ilgilenir. Sanat ve kültür haberciliği ise, gerçekleşecek konserleri, sergileri, tiyatroları başta olmak üzere, sanatta yeni trendleri ve sanatçıları da konu almaktadır.

Ekonomi gazeteciliği, ekonomi haberlerini araştırma, analiz etme ve raporlama sürecini içeren bir gazetecilik dalıdır. Bu alanda çalışan gazeteciler, ekonomik olayları ve trendleri izleyerek kamuoyunu bilgilendirmek ve ekonomik konular hakkında derinlemesine raporlar sunmakla sorumludur. Ekonomi politikaları, finansal piyasalar, şirketlerin performansı, ticaret ve iş dünyasıyla ilgili gelişmeler gibi geniş bir yelpazede konuları kapsar. Gazeteciler, ekonomik verileri analiz eder, mülakatlar yapar ve uzman görüşlerini aktararak okuyuculara ve izleyicilere doğru ve tarafsız bilgiler sunmayı amaçlar.

Ekonomi gazeteciliği
Ekonomi gazeteciliği

Sağlık haberciliği ise, pandemi döneminde yoğun olarak maruz kaldığımız bir türdü. Sağlığımızı korumak için önerilerden, tedavi süreçlerine çeşitli bilgiler içeren, ancak bir o kadar da hassas olan bir türdür. Lisans yıllarımda sağlık gazeteciliği dersi alırken, hocamın kurduğu ilk cümle şuydu: “Primum non necere”, yani “Önce zarar verme” idi. Bunu, bu saygıdeğer gazetecilik mesleğini yapan tüm muhabir ve editör arkadaşlarıma hatırlatmak isterim.

İlerleyen yazılarda da, her haber türünü, kendi dinamiklerine uygun olarak ele alacağız.

Basın

Basın, gazetecilik faaliyetlerinin yürütüldüğü kuruluşlardır. Basın kuruluşları, gazete, dergi, televizyon kanalı veya internet sitesi gibi farklı mecralarda yayın yapabilir. Dergiler de, çocuk, ekonomi, tarih gibi çeşitli temalar üzerinden ilerleyebilir. Basın kuruluşları, toplumun bilgilendirilmesi ve eğitilmesinde önemli bir rol oynar. Ancak günümüzde, basın kavramını sadece bu işle uğraşan kuruluşlara indirgemek, doğru bir bakış açısı olmayabilir. Her sosyal medya platformu, kullanıcıların bir muhabir gibi işlev gördüğü bir basın platformudur. Bu platformların kullanıcıları, tecrübelerini görsel veya video destekli olarak paylaşabilir. Bu paylaşımlar ise platformun diğer üyeleri tarafından çeşitli etkileşim metodları ile dolaşıma girer ve kimi zaman ülke ve dünya çapında büyük yankı uyandırabilirler.

Vatandaş gazeteciliği
Vatandaş gazeteciliği

Ayrıca, geleneksel medya kuruluşlarında yıllarca çalışmış muhabirler, yeni medya platformları üzerinden kendilerine haber kanalları oluşturup yayınlar yapabilmektedir. Gazetecilerin sık olarak tercih ettiği platform YouTube olsa da, görüşlerini Twitter, TikTok, Instagram gibi kanallarda da paylaştıklarını görmek mümkün. Bunu bir iş modeline döküp en başarılı şekilde uygulayan gazeteci ise, benim görüşüme göre, Cüneyt Özdemir’dir. Ön kamera ve tripod ile çıktığı YouTube haberciliği yolunda, bir stüdyo kuracak duruma gelmiştir.

alihan pehlivan cuneyt ozdemirin yayininda gelismeleri aktariyor 1675848425 - Culture and Others - https://www.cultureandothers.com/gazetecilik-nedir-gazetecilik-101/
Cüneyt Özdemir, YouTube kanalında 10 ili etkileyen depremden sonra yayınlarıını sürdürüyor.

Sonuç olarak, gazetecilik, toplumun bilgilendirilmesi amacıyla haberlerin toplanması, düzenlenmesi ve yayınlanması işidir. Muhabirlerin topladığı içerikleri haberleştirir, bunlar ise editörler tarafından düzenlenir ve yayına hazır hale getirir. Konularına göre farklı türlere ayrılan haberler, çeşitli kuruluşlar tarafından yayınlanır. Ayrıca, yeni medya platformları da gazetecilik alanına yeni bir ses getirmiş, vatandaş gazeteciliği tanımını hayatımıza sokmuştur.

Kaynakça

https://ilkha.com/guncel/5n1k-nedir-5n1k-tekniginin-anlami-ve-acilimi-nedir-150657

Yazar

  • Suay Ceren Atay

    Suay Ceren Atay, İstanbul Üniversitesi Gazetecelik mezunu ve Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları yüksek lisans öğrencisidir. Kriz iletişimi ve dezenformasyon ilgi alanlarıdır. Boş zamanlarında tarih okumayı, spor yapmayı ve kaliteli sitcomlar izlemeyi sever.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir